Piše: Samo Žabkar

AMERICAN IPA

Močneje hmeljena, grenkejša in močnejša izvedenka American Pale Ale stila, ki predstavlja moderno ameriško pivo, za katerega so značilni močno aromatični hmelji novega sveta. Veliko verzij je hladno hmeljanih za še več arom.

V nosu nas takoj pozdravijo arome hmeljev in hmeljnih smol, kot so citrusi, mango, breskev, borovci, tropsko sadje, melona in tako dalje. Travnate arome bi morale biti minimalne, saj so nezaželjene. Sladne arome so skrite daleč v ozadju, če se jim sploh uspe prebiti mimo hmelja. V močnejših izvedenkah stila je moč vonjati tudi rahel alkohol. Barvni spekter zavzema vrednosti jantarnih barv, telo zna biti rahlo motno, pena pa je bela, srednje velika in dobro obstojna. Aroma se mora lepo preslikati v okus, kjer nekoliko bolj do izraza pride tudi slad z nežnimi karamelnimi in kruhastimi okusi. Grenkoba je srednje visoka do visoka, kar naredi stil suh, karbonizacija je srednja, po grlu pa lahko občutimo tudi nekaj alkoholne topline. Vse od naštetega lahko okusite ob kozarčku Reset Froggy, katerega lahko naročite v naši spletni trgovini ali pa obiščete vam najljubši, s kvalitetnim pivom založen lokal.

Stil izvira iz angleške inačice, kateri so ameriški pivovarji dodali ogromne količine aromatičnih hmeljev. Stil velja tudi za trenutno najbolj priljubljenega med ljubitelji craft revolucije, ki je v dobršni meri tudi zakuhal razcvet craft pivovarstva po svetu.

Scroll to top
SI

IMAŠ 18 lET?

ARE YOU OVER 18 YEARS OLD?