Piše: Samo Žabkar

CREAM ALE

Izredno pitno pivo, primerno za osvežitev po kakšnih opravilih, kot je košnja trate, od kjer izvira tudi vzdevek »lawnmower beer«. Stil je primerljiv s standardnim American lagrom, vendar Cream ale ponudi nekaj več.

Aroma sladu je rahla, če jo že zaznamo, bi jo lahko opisali kot sladko, s priokusom koruze. Arome hmelja so ravno tako rahle ali nezaznavne, s cvetlično in zeliščno noto. Glava piva je snežno bela in obstojna, telo slamnato rumene do zlate barve je kristalno čisto. Pivo v ustih deluje rahlo kremasto, od koder mu tudi ime.  Za občutek svežine je kriva srednja do visoka karbonizacija, sledi pa suh zaključek z zelo rahlo grenkobo.

Stil je v ZDA prispel z nemškimi priseljenci ter se obdržal vse od 19. stoletja do danes. Znana je bitka med ale pivovarnami ter lager pivovarji, ki so postopoma pridobivali na tržnem deležu ter prevzeli primat na ameriškem trgu.

Enostavno, a še vedno dovolj kompleksno. Zadovolji tako klasičnega pivca kot ljubitelja kraft piva, če ta le ve kaj iskati v njegovi preprostosti. Pivovarna Reset je ena redkih evropskih pivovarn, ki se je odločila variti ta, tehnološko gledano, ne preveč enostaven in razširjen stil piva. Lagerish Cream ale vas bo prepričal in potrdil vse kar smo navedli zgoraj.

Scroll to top
SI

IMAŠ 18 lET?

ARE YOU OVER 18 YEARS OLD?