Piše: Samo Žabkar

UNESCO in pivo

Res je, tudi tako pomembna globalna organizacija kot je UNESCO je prepoznala pivo kot nekaj, kar je lahko kulturno, zanimivo in vredno uvrstitve na njihov seznam kulturne dediščine človeštva. Ne gre za njihov najbolj prepoznaven seznam zgodovinskih in kulturnih lokacij, temveč za seznam, kamor UNESCO uvršča praznike, običaje in prehrambene navade človeštva.

Izbrana in na seznam uvrščena belgijska pivovarska šola navdušuje s širokim razponom stilov, okusov, pivovarn in spoštljivim odnosom do slehrnega kozarčka piva, ki ga belgijski pivovar s ponosom zvari in ponudi ljubiteljem kvalitetnega piva. Poleg vrhunske pijače je ravno ta odnos do piva prevesil tehtnico na stran uvrstitve belgijskega piva na ta spoštovanja vreden seznam.

Pivo je že stoletja ukoreninjeno v vsakdan tega 11 milijonskega naroda in sega v čase srednjeveških trapistovskih menihov, ki so postavili smernice za razvoj in pojav velike večine belgijskih stilov. Vsi ki ste že obiskali Belgijo veste, kako ponosno predstavljajo svoja piva. Belgijci to uvrstitev na Unescov seznam primerjajo z zmago na svetovnem prvenstvu v nogometu, kar priča o tem, kako strastni so do svojega piva. Nanj ne gledajo le kot na še eno pijačo, ampak pivo cenijo, poznajo in spoštujejo, saj se zavedajo kakšen tržni in turistični potencial ima. Po podatkih iz 2014 v Belgiji obratuje 168 pivovarn, ponujajo pa okoli 1500 različnih piv, Belgijec letno v povprečju zaužije 72 litrov piva. Poleg številnih izobraževalnih programov v šolskem sistemu, kjer se lahko izobrazite kot pivovar, je belgijsko pivo močno prisotno tudi v kulinariki, kjer pivo predstavijo kot odlično dopolnilo gastronomskih poslastic belgijske kuhinje, naj si bo to sir, glavna jed ali čokoladna sladica.

Zdaj vemo, da naslednji kozarec belgijskega piva ni zgolj še eno pivo, ampak kulturna izkušnja.

Scroll to top
SI

IMAŠ 18 lET?

ARE YOU OVER 18 YEARS OLD?