Piše: Samo Žabkar

NEW ENGLAND IPA (NEIPA)

Ameriška IPA zaradi svoje popularnosti in raznih interpretacij pivovarjev iz leta v leta pridobiva na številu podstilov. Eden izmed novejših in zanimivejših je nedvomno New England IPA (NEIPA). Z intenzivnim hmeljnim okusom in aromo sadja, s svilnatim, motnim telesom in kremno ter gladko teksturo prepriča ob vsakem požirku.

V aromi se bohotijo sadni vonji tropskega sadja in citrusov, katere v ozadju spremlja nevtralna sladna osnova z le nežno aromo in okusom kruha ter zadržano sladkobo. Tako je NEIPA žareče rumene ali oranžne barve, prekriva pa jo gosta bela pena, ki se na vrhu kozarca obdrži dalj časa. Vse kar zaznamo z vonjem se mora prenesti tudi v okus, ob koncu požirka pa nas pozdravi nežna grenkoba, ki ne sme biti ostra ali rezka. Karbonizacija zavzema srednje vrednosti, občutek alkohola pa mora biti zadržan, nikakor pa ne moteč.

Stil NEIPA je trenutno med najbolj atraktivnimi na tržišču craft piva in ne kaže znakov pojenjanja pri popularnosti med pivci. S svojo polno teksturo in izgledom že na oko prepriča, intenzivna aromatika pa le še nadgradi to pivsko izkušnjo. Reset Mango Session NEIPA je lep primer, ki od osnovnega stila odstopa zaradi nižje alkoholno stopnje, kar je pojasnjeno s pridevnikom »session«. Ta beseda venomer označuje lažja, nižje alkoholna piva v sklopu stila.

Scroll to top
SI

IMAŠ 18 lET?

ARE YOU OVER 18 YEARS OLD?